Kulturális folyóirat és portál

Dr. Hajdu Zoltán és Katyi Antal

2020. március 6 | Fried Noémi Lujza | Társadalom

Továbbgondolásra késztető filmek

A marosvásárhelyi Hajdu Zoltán és Katyi Antal két rövidfilmje mellett A klímaváltozás hatásai című kiállítás néhány darabját és kiadványaikat is elhozta Nagyváradra. A Fókusz Öko Központ filmjeit a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) szervezésében láthatták a Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), az alkotókkal Szűcs László, a MÚRE elnöke és Székedi Levente, az egyetem Humántudományi tanszékének vezetője beszélgetett néhány tucatnyi, elsősorban diákokból álló közönség előtt.

 

Csodálatos természeti képekkel indul az első film, szó esik a nap és a víz energiájáról, ökoszisztémáról, erdőgazdálkodásról, vízimalmot láthatunk működés közben. S feltűnnek a nyüzsgő város képei, a betongátak, csövek, letarolt erdők is. A vetítés után Hajdu Zoltán elmondta: el akarták kerülni azt a csapdát, hogy vagy túl idillinek vagy apokaliptikusnak mutassák be környezetünket. Szeretnék elgondolkodtatni a nézőket a film címéül választott kérdésről: Van-e még energiád? A film szakmai tanácsadója egyébkény Simonffy Katalin televíziós újságíró, a MÚRE alelnöke volt. Három parabolára épül a mű, árulták el az alkotók: a gyermekkortól az öregkorig, a reggeltől estig és a tavasztól őszig terjedő időre.

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” – több alkalommal is idézik Weöres Sándor költeményét az Akiket a csillagok vezetnek című filmben. Ez ugyancsak a Klímaszövetség projektje keretében öt, alternatív önfenntartásra törekedő életmódot mutat be. Négy olyan embert, családot mutatnak be, akik vidékre vonultak vissza, gyógynövényekkel, sajtkészítéssel vagy éppen valódi kézműves termékek népszerűsítésével foglalkoznak. Az ötödik példa azt mutatja be, hogyan oldotta meg egy kisebb falusi közösség saját vízellátását szinte ingyen, mindössze a szükséges karbantartás költségeiért. S bár a filmet követő beszélgetésben is elhangzik: mindenki nem költözhet városról falura, szó esik arról, hogy egy-egy ilyen család mintegy 50-60 városi embert tud ellátni a családi gazdaságban készült termékeivel, az ő megélhetésüket pedig vásárlóik segítik.

Az egyéni felelősség kérdése nem megkerülhető, – hangsúlyozta Hajdu Zoltán, még az első film után. A hollandiai kerékpáros infrastruktúra kiépülését hozta fel példaként: miután az 1960-as években többször is elgázoltak bicikliseket, mozgalom indult a több és jobb kerékpárútért, ezek kiépítésével egyre többen használtak biciklit, így a folyamat öngerjesztővé vált. S szó esik arról is, hogy minden mindennel összefügg: a koronavírus megjelenésének egyik hatása például a környezetszennyezés csökkenése. S szintén a vírus a hatása, hogy a PKE debreceni oktatói nem járhatnak át Váradra órát tartani, egyelőre Skype-on kell oktatniuk a hallgatókat…

A filmekről, alkotókról, beszélgetésről következő lapszámukban bővebben írunk, a filmeket a http://focuseco.ro/egyeb/van-e-meg-energiad és a http://focuseco.ro/fenntarthato-fejlodes-2/az-akiket-a-csillagok-vezetnek-cimu-domumentumfilm linkeken megnézhetik az érdeklődők.

 

Képünkön: Hajdu Zoltán és Katyi Antal a PKE új épületének Amfiteátrumában

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu