Kulturális folyóirat és portál

2012. július 12 | Szűcs László | Napló

Téróhajtás

Nem az első alkalom a mostani, hogy a Várad oldalain korteskedjünk ama igény valóra váltása mellett, hogy Nagyváradon kapjanak önálló kiállítóteret a kortárs művészeti törekvések. Tény, hogy a képzőművészet az utóbbi két évtizedben háttérbe szorult, sem anyagi, sem erkölcsi megbecsültsége nem megfelelő, s nemcsak mondjuk Nyugat-Európával összehasonlítva igaz ez, hanem az erdélyi városok többségéhez képest is. A helyzet, a kép ellentmondásos, hiszen közben a Nagyváradi Egyetemen és a Partiumi Keresztény Egyetem vizuális művészetek tanszékén is színvonalas oktatás folyik, a művészek között igen sok kiváló alkot, illetve alkotna ma is a városban, s ugyancsak szép számmal vannak azok is, akik Váradról indulva értek el kimagasló sikereket.

Márpedig a helyzet jelenleg az, hogy a helyi és megyei önkormányzat ingerküszöbét nem igazán lépik át a kortárs művészeti törekvések, ha kell valakinek egy ajándék olajkép, grafika, akkor tudják, kihez forduljanak. Egy mobil installációt nyilván nem lehet ajándékba adni a testvérváros polgármesterének. Szóval ennyi. Gyanítom azt is, hogy a képzőművészek szakmai szervezete sem túl erős érdekérvényesítő, abban mondjuk nekik is lehet szerepük, hogy a Fő utcai kiállítóterem nem tölti be azt a funkciót, amit kellene. Biztosan lehetne pályázni, kilincselni stb.

Pedig nem túl nagy beruházással lehetne valami nagyot alkotni, térhez juttatni a helyi kortárs művészet legjobbjait, illetve fontos munkákat, művészeket elhozni a városba, akár egy helyspecifikus biennále, triennále kitalálásával. Még az sem feltétlenül szükséges, hogy új épületben gondolkodjunk, a városban feltehetően akad olyan egykori üzemcsarnok, becsődölt áruház, ahol kellő tér és fény állna a művészek rendelkezésére. Egy ilyen fenntartása nem is jár túl magas személyi költségekkel sem.

A megvalósulás hozadéka viszont annál jelentősebb, hatással lehet a társművészetekre is, pezsdülést hozhatna a város kulturális életébe, melybe az említett egyetemi karokat is érzékelhetőbben bevonná. Itt az új év, új téma, beszéljünk róla, tegyünk érte! Óhajtsuk e teret!

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu