Kulturális folyóirat és portál

banyavaksag

2020. június 22 | Várad | Kultúra

Szigligeti Nyári Esték – Szabadtéri színházi előadások

Júliusban és augusztusban több szabadtéri előadást is műsorára tűz a nagyváradi Szigligeti Színház. Egy bábelőadás kivételével minden esemény a várban tekinthető meg. A váradi vár nyári színpadán meghívott előadásokat, illetve a teátrum három társulatának saját produkcióit – közöttük bemutatókat is láthat a közönség.

A Szigligeti Nyári Esték eseménysorozatot a Lilliput Társulat szabadtéri premierje, a Piri és a farkas nyitja. A klasszikus Grimm-mesén alapuló, vásári és burleszkelemekkel tarkított előadást Lélek Sándor Tibor viszi színre; Balogh Judit, Birtalan Katalin, Lélek Sándor Tibor, Németi Emese és Szentpéteri Lenke játékát Varga Imre kíséri zongorán. Az előadásban látható bábokat Tomos Tünde készítette. A bemutatóra június 27-én, szombaton 11 órától kerül sor a római katolikus püspöki palota hátsó udvarán található amfiteátrumban. Jegyek kizárólag a jegypénztárban kaphatók.

Július 2-án, 3-án és 4-én, minden napon este fél kilenctől (20.30) a szatmárnémeti Harag György Társulat színművészei játsszák Paravarieté című új előadásukat a várszínpadon. A Paravarieté zenés porondján nem légtornászok, állatidomárok vagy bizarr hősök lépnek fel, hanem hétköznapi emberek, akiknek abszurd élethelyzetei legalább annyira érdekesek, mint egy-egy tökélyre fejlesztett cirkuszi szám. A rekeszizmokat megdolgoztató előadásra a 2019/2020-as évben fel nem használt bérletek is érvényesíthetők. Az érvényesítéshez az érdeklődők forduljanak személyesen vagy telefonon, a 0259-401-140-es számon a jegypénztár munkatársaihoz.

A márciusban elmaradt ünnepi, szám szerint ötvenedik előadásával tér vissza a Bányavirág. Az elmúlt évadok egyik legnépszerűbb előadása egy peremvidék antihőseinek tragikomikus történetét mutatja be, a szerzőre, Székely Csabára jellemző humoros-ironikus módon. A jubileumi előadást július 11-én, 20.30-tól tartják meg a várszínpadon (esőnap: július 12., 20.30). A jubileumi előadásra a márciusban megváltott jegyek is felhasználhatók. A Szigligeti Társulat Bányavirág című előadását továbbá július 25-én, szombaton 20.30-tól lehet megtekinteni (esőnap: július 26., 20.30).

A Szigligeti Nyári Esték programjában Székely Csaba drámatrilógiájának második része, a Bányavakság is helyet kapott: ezúttal a polgármesteri székért folytatott harc jellegzetes szereplőinek groteszk élethelyzeteit láthatjuk színpadon. Az előadást július 17-én, 20.30-tól (esőnap: július 24., 20:30), illetve augusztus 1-én, 20.30-tól (esőnap: augusztus 2., 20.30).

Augusztusban mutatja be a Szigligeti Társulat a Botos Bálint rendezésében készülő improvizatív előadását, amelynek munkacíme Főnixterv. A premierre a tervek szerint augusztus 15-én kerül sor, a produkcióról bővebben a későbbiekben tájékoztatják a közönséget.

A Nagyvárad Táncegyüttes két előadással vesz részt a Szigligeti Nyári Esték programsorozatban: július 5-én, 20.30-tól (esőnap: július 6., 20.30) az együttes zenekara koncertezik, a repertoáron az elmúlt évadok előadásainak zenei anyaga szerepel; augusztus 5-én, 20.30-tól (esőnap: augusztus 6., 20.30) pedig az Amikor a pásztor… című folklórelőadást tűzik műsorra. Mindkét produkciót a várszínpadon láthatják az érdeklődők.

A Szigligeti Nyári Esték előadásaira jegyek a színház jegypénztárában (nyitva kedden és csütörtökön 10-19, szerdán és pénteken 13-19 óra között), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók. A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy a helyszínen nem lesz jegyértékesítés. A fel nem használt jegyek és bérletek érvényesítéséről bővebb tájékoztatást a 0259-401-140-es (jegypénztár), illetve a 0772-298-994-es (Miklós Irén közönségszervező) telefonszámon kaphatnak az érdeklődők. Az előadásokról és a Szigligeti Nyári Esték programsorozatról részletes információk a www.szigligeti.ro oldalon olvashatók. Esőnap esetén telefonon, illetve okostelefonnal rendelkezők esetében a FestivApp applikáción keresztül értesítik a nézőket.

 

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu