Kulturális folyóirat és portál

kányádi_cut06

2019. október 17 | Tóth Hajnal | Kultúra

Novemberi kínálat a Kalákától a Könyvmaratonig

Továbbra is eseménydús az ősz a Várad folyóiratnál. Néhány közelgő rendezvényről és a nagyvárad-velencei kultúrházzal kapcsolatos európai uniós projekt fejleményeiről számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Szűcs László, a kiadó vezetője.

 

A Kaláka együttes és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész közös, Vannak vidékek című Kányádi Sándor-műsorát november 1-jén, pénteken 19 órától tekintheti meg a közönség a Nagyváradi Állami Filharmóniában. A produkció nem koncert, inkább szcenírozott, zenés irodalmi est. A Kaláka zenekar és Bogdán Zsolt eddig csak a budapesti Vigadóban és a Kolozsvári Állami Magyar Színházban játszotta a Kányádi-műsort, Várad lesz a harmadik színhely, ahol bemutatják. Mint elhangzott, szokatlannak tűnhet a november 1-jei időpont, de a művészeknek ez volt az egyetlen dátum, amikor valamennyien el tudnak jönni Váradra (a zenekar jelenleg Dél-Amerikában turnézik, a hét folyamán Buenos Airesben adnak koncerteket). A Kányádi-előadást egyébként a Halottak napja Bécsben című költemény zárja, ami hangulatában illeszkedik a november eleji mindenszentekhez és halottak napjához, – mondta Szűcs László.

Az estre a belépőjegy ára 25 lej, illetve kedvezményesen 10 lej diákoknak és nyugdíjasoknak. Jegyek elővételben a filharmónia jegypénztárában, valamint a Várad szerkesztőségében kaphatók (Patriotilor utca, az Astoria kávéház mellett).

 

A Vannak vidékek kolozsvári előadásából ITT tekinthető meg egy mozzanat, a Halottak napja Bécsben című költemény részlete.

 

A XI. Nagyváradi Könyvmaratont november 7-9. között ejtik meg a Várad Kulturális Folyóirat, a Holnap Kulturális Egyesület és a Szigligeti Színház közös szervezésében. A szokásos könyvbemutatók, újdonságismertetők mellett több más érdekesség is várható. Például november 8-án, pénteken este mutatja be a Szigligeti Társulat Szabó Magda Tündér Lala című mesejátékát, amelynek színpadi átiratát Egressy Zoltán író készítette. A premier után Szűcs László beszélget majd az íróval, ez lesz az új szezonban az első Törzsasztal-est. (November folyamán a tervek szerint Karácsonyi Zsolt költővel, a Helikon folyóirat főszerkesztőjével folytatódik a sorozat.)

Ritka kulturális csemegét kínál egy drámaverseny az Ady-centenárium jegyében. Péter I. Zoltán segítségével kiválasztanak három, Ady Endre életéhez kötődő epizódot. November 7-én három meghívott szerző, Lovassy Cseh Tamás, Biró Árpád Levente és Demény Péter sorsot húz, a három téma közül ki melyikből írjon egyfelvonásos drámát. A szerzőknek huszonnégy óra áll rendelkezésükre a darab megírására. A szövegeket szintén kisorsolják három rendező, Mátyás Zsolt Imre, Hunyadi István és Tasnádi-Sáhy Péter között. A rendezőknek egy nap alatt kell színpadra állítaniuk a drámákat, amelyeket a Szigligeti Társulat színészei játszanak majd el. Mindhárom előadást november 9-én, szombaton este mutatják majd be a Szigligeti Stúdióban. A Várad folyóirat decemberi tematikus lapszámában el is lehet majd olvasni a drámákat, valamint a könyvmaratonos beszámolókat, interjúkat, fényképekkel illusztrálva az eseménysort.

A Könyvmaratont egy héttel követi a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen a Várad folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület standjánál az idén is várják az érdeklődőket.

 

Nagyváradi vonatkozású rendezvények a Marosvásárhelyi Könyvvásár programkínálatából:

November 15., péntek:

 

1630 – Nemzeti Színház – Térey János terem – Várad Kiadó – Könyvbemutató – Darvay Nagy Adrienne: Nem örök e világ. Bánk Bán, a magyar Hamlet. A szerzővel Simon Judit, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke beszélget.

1715 – Nemzeti Színház – Térey János terem – Várad Kiadó, Holnap Kulturális Egyesület és Varadinum Alapítvány – Könyvbemutató – Péter I. Zoltán: Az Értől az OceánigAdy Endre első teljes életrajza és Kormányos László: Nagyvárad Krónikája. Várostörténet. A szerzőkkel Szűcs László, a Várad Kiadó igazgatója beszélget. A bemutatót Markó Béla moderálja.

1715 – Nemzeti Színház – Várad Kiadó standja – Dedikálás – Darvay Nagy Adrienne: Nem örök e világ. Bánk Bán, a magyar Hamlet.

1800 – Nemzeti Színház – Várad Kiadó standja – Dedikálás – Kormányos László: Nagyvárad Krónikája és Péter I. Zoltán: Az Értől az OceánigAdy Endre első teljes életrajza.

*

A multifunkcionálissá alakítandó nagyvárad-velencei kultúrházzal kapcsolatban a sajtótájékoztatón Szűcs László elmondta: az európai uniós (Interreg) projekt keretében lezárult a közbeszerzési eljárás, a napokban már meg is kötötték a szerződést a felújítási, átalakítási munkákat kivitelező, nyertes Constructorul Sălard céggel. Az épület utcafront felőli részére emeletet húznak, továbbá manzárdosítanak. A 150 férőhelyes nagy előadóterem mellett kialakítanak egy 45 helyes stúdiótermet és egy kiállítótermet is.

 

 

 

 

Copyright © 2020 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu