Kulturális folyóirat és portál

covaciu

2020. november 9 | Tóth Hajnal | Kultúra

A mondandó fontosabb – Covaciu Norbert könyvbemutatója

A 2017 őszén meghirdetett Tabéry Géza irodalmi pályázat nyertesének, Covaciu Norbertnek idén jelent meg Az a fél flakon sör című novelláskötete a Várad gondozásában. Az online könyvbemutatót  november 6-án tartották meg. Novelláiban súlyos társadalmi problémákról ír olvasmányosan, magával ragadóan, témái között megtalálható a szegénység, alkoholizmus, családon belüli erőszak, kommunikációhiány okozta gondok stb. Odafigyel a részletekre, érzékletesek a tájleírásai, az étkek, étkezések leírása. A csokalyi származású fiatalember magyartanár a Szilágyságban, a Hepehupa kulturális és irodalmi lap szerkesztőtanácsának tagja, és már tervezi a következő novelláskötetét. A beszélgetés során mesélt egyebek mellett váradi egyetemistaéveiről, szilágyságivá válásáról, inspirációkról, tervekről.

 

A beszélgetés megtekinthető a Videótárban.

 

Covaciu Norbert beszélgetőpartnere Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője, a debütkötet szerkesztője és Kemenes Henriette költő volt. Bevezetésként elhangzott: a novelláskötet már a tavasz folyamán megjelent, ám az élet és a járvány közbeszólt, ezért mutatják csak most be Nagyváradon, s ugyan közönség előtt szerették volna, csupán online van rá most lehetőség. Zilahon a nyár végén még sikerült egy hangulatos szabadtéri könyvbemutatót szervezni.

Covaciu Norbert gyermekkora az érmelléki faluban, Csokalyon telt. A középiskolát Székelyhídon végezte, majd Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen diplomázott. Hogy miért lett tanár? Volt vagy három olyan pedagógus az általános, illetve középiskolában, aki miatt a tanári pályát akarta választani. Még zsenge gyermekkorban, ötödikes kisdiákként elhatározta: pedagógus lesz ő is, akkortájt még a tornatanárság vonzotta. Aztán középiskolában „az irodalom letaszította a trónról a sportot”. Ezért jelentkezett a PKE magyar nyelv és irodalom szakára. Egyetemi tanulmányainak befejezése után három éves angliai kiruccanás, tapasztalatszerzés következett. Akkori barátnője, aki azóta a hitvese lett, szintén vele tartott Nagy-Britanniába. Norbert hazajövetele után a tanügyben helyezkedett el, ahogyan azt már kiskorában elhatározta. Időközben a mesterképzést is elvégezte, ugyancsak a PKE-n. Négy éve magyartanár Szilágy megyében.

A szerző hangsúlyozta: novelláskötete megjelenéséhez köze van néhány PKE-s tanárának is, akiknek sokat köszönhet, irányították, hatással voltak irodalmi ízlésére: Boka László, János Szabolcs, Bíró Annamária, Antal Balázs, valamint Magyari Sára.

Az is mérföldkőnek számít az életében, hogy jelentkezett a Várad folyóirat és a PKE 2017-es Tabéry Géza novellapályázatára, melynek első díját 2018-ban elnyerte. Elsőéves egyetemistaként már gondolt arra: milyen jó volna, ha önálló kötete jelenne meg. Persze volt benne sok kétely, bizonytalanság. Amikor befejez egy szöveget, sokszor érzi úgy, hogy nem elég jó az írás, lehetne sokkal jobb is. Mindig arra törekszik, hogy ne adjon ki a kezei közül olyan írást, amit később megbánna. Az a fél flakon sör című novelláskötetének anyagát mintegy tizennégy hónap alatt írta meg. Számára a külső megformálás, a jó mondat, szép szöveg nem elegendő. A mondandó fontosabb. Olvasóként is erre figyel.

Írásaira hatással van többek között a gyermekkora, a nagyszülőknél töltött esztendők. Az ember saját magát, az emlékeit, a személyiségét is beleírja a szövegeibe. Ez részben tudatos. Fontos a különféle gondoknak, érzelmeknek a kiírása önmagunkból. Az írás terápia is.

Hogy miként vált szilágyságivá? Felesége zilahi születésű. Amikor hazatértek külföldről, két választásuk adódott: Nagyvárad vagy Zilah. Ez utóbbi mellett döntöttek. Norbert hozzáfűzte: lassan kezdi érezni, hogy már odatartozik. Az ugyancsak elősegíti e folyamatot, hogy Vicsai Zsolt főszerkesztő felkérte, hogy vegyen részt a Hepehupa folyóirat szerkesztésében. Szóval szépen összegyűlt: család, munka, barátságok. Ez utóbbiak is lényegesek, még ha ő inkább otthonülő típus is. Emiatt a karanténos idők sem viselik meg annyira. Próbálja észrevenni benne a jót is, az alkotásra való időt. A Hepehupáról még annyit: a lap negyedévente jelenik meg, és önkéntes alapon készül. A lapcsinálásban az oroszlánrészt Vicsai Zsolt végzi. Amikor Norbert az első lapot a kezébe vette, megírta Vicsainak a pozitívumokat és a meglátásait arról, min kellene változtatni. A főszerkesztő pozitívan reagált a levelére. Norbert a szerkesztőbizottság tagjaként a tanácsok és egyéb teendők mellett írásokkal is szolgál a lapnak.

A szerző az online bemutatón felolvasta két novelláját kedvcsinálónak. Volt, amihez a szöveg keletkezésének történetét is hozzáfűzte. Például van egy kortárs magyar szerző, aki szélsőséges nézeteket vall bizonyos dolgokról, ám néhány szövege meglepően jó. Az egyik novellája olvasásakor Norbert azt érezte: az író „ellopta” egy történetét, s annak a szereplőit. Kihívás volt számára úgy megírni a történetet, hogy a plágium gyanújának még az árnyéka se vetődjön fel. Így született meg a Dinnye című novellája. Norbert általában kétféleképpen ír: vagy saját tapasztalat a kiindulópont, vagy olvas valamit, aminek olyannyira a hatása alá kerül, hogy írásra inspirálja. És van, amikor a kettő ötvöződik, mint a Dinnye esetében.

A szerzőnek fontos, hogy a történeteiben megfogalmazódjon valamilyen tanulság, vagy legalábbis elgondolkodásra késztessen. Mindenki című novellájában találkozik a jelen és a múlt. Kondérban főni című történetében váradi helyszínek tűnnek föl furcsa körforgásban, és összemosódnak az idősíkok. E novella megírása ugyancsak kihívás, személyes elvárás volt. Saját élmények és a múlt századeleji Várad bukkan föl benne. A váradi egyetemi évek erősen hatottak rá. A város lényeges állomása az életének. Az első irodalmi megjelenés ide köti.

Az online esemény egyik követője hozzászólásban kérdezte: milyen írókat ajánl olvasásra? Mire a gyors válasz: Borges, Esterházy és Nádas.

Befejezésül elmondta: már tervezi a következő kötetet. Novellafüzérbe iktatott novellák, eléggé érdekes szerkezet. Hasonló témákról ír, mint Az a fél flakon sör című könyvében. Nem szívderítő olvasmányok, de fontos mondanivalóval bírnak.

 

Covaciu Norbert novelláskötete megvásárolható Nagyváradon az Illyés Gyula könyvesboltban, a Libris Antica könyvárusnál, a Várad folyóirat szerkesztőségében, Zilahon a Tulipán könyvüzletben, Kolozsváron az Idea Könyvtérben.

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu