Kulturális folyóirat és portál

ajanlo maj cimlap

2021. május 19 | Várad | Kultúra

Májusi Várad

Érdekes, változatos tematikájú olvasmányok várják mindazokat, akik fellapozzák a Várad folyóirat májusi lapszámát.

Fákkal ismerkedtünk a Föld napján – Fried Noémi Lujza a római katolikus püspöki palota kertjében sétált. „Idegenvezetői” kísérettel ismerkedett a barokk palota parkjában található különleges fákkal, növényekkel.

Folytatódik Tamás-Péter Réka „Hol a világ véget ér, nem ér véget a dal” című tanulmánya Bródy János dalköltészetéről. „A Bródy-dalszövegek az emberi élet időbeli keresztmetszetét nyújtják: a gyermeki lét sajátos kérdései, a világban helyét kereső fiatal lázadása, az érett felnőtt életérzése és reflexiói az őt körülvevő világról, valamint az idősödő ember visszatekintése, rezignált magatartása egyaránt témaként szolgál ezekben, érzékenyen megragadva minden életszakasz problémáit.”

Amit az összeesküvés-elmáletekről tudni kell címmel Fried Noémi Lujza írt recenziót Kustán Magyari Attila Ébredők című könyvéről.  Művészet, sport, film és zene egy helyen – a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár Médiatárát szintén Fried Noémi Lujza mutatja be Cipriana Chiriac könyvtáros kalauzolásával.

Léna, ez a tüneményes, mosolygós, ragyogó szemű, kilencedik évében járó leányka nap mint nap Versországba varázsolja azt, aki hagyja, hogy magával ragadja egy különleges verses szelence hangulata. A Léna verses doboza Facebook oldalról, a versmondó kislány mindennapjairól, költészet iránti szeretetéről, kedvenc költőiről, valamint versekről és egyebekről Léna édesanyjával, Mészáros Zsófiával beszélgetett Tóth Hajnal.

„Azon a télen, akit csak lehetett, ottmarasztaltak a farmon. Akciócsoportokat alakítottak, három műszakban álltak résen, hogy az erős havazás és a vihar okozta károkat enyhítsék.” Munkavállalók címmel folytatódik D. Mészáros Elek szocioriportja.

Az Irodalom rovatban Lőrinczi Borg Ágnestől és B. Mihály Csillától olvasható vers, Zoltay Líviától pedig novella.

Kerekes István fotóművész (Fény)képes krónika rovatában ezúttal az erdélyi Winnetouról és az erdélyi Atlantiszról találnak érdekességeket olvasóink.

Kollektív erőfeszítés a kollektív bűnösség feltárására címmel Bozsódi-Nagy Orsolya írt kritikát Alexander Nanau Colectiv nevezetű dokumentumfilmjéről.

A Ferdítések rovatban Molnár Judit két írása lelhető fel: a Vírusos nyelvészkedés, továbbá az Egerek, madarak, cserepek.

Átalakításra szorul a nyugdíjrendszer – a Ránk tartozik (Ţine de noi) nevezetű civil egyesületnek és a Hanns Seidel Alapítványnak a romániai nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról szóló online tanácskozásáról Máté Zsófia számolt be a Társadalom rovatban.

Vállalkozás mindenkinek? címmel Molnár Judit készített interjút Csizmadia György nyugalmazott társadalomtudományi szaktanárral. Egy év online oktatás – a felmérés tanulságai címmel olvashatják az érdeklődők a Babes-Bolyai Tudományegyetem Kommunikációs és PR Irodája által készített kutatási összefoglalót.

Emberközpontú fotográfiák – Palágyi Barbara fotográfussal, építésszel Hollósi Laura készített interjút az SZFE (budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem) – Szolidarítók Fotografikus Eszményképei című fotókiállítással kapcsolatos érdekességekről, az egyetemfoglalás utáni események dokumentálásáról, egyebekről.

A Kincsek című, Barabás Zsuzsa által készített keresztrejtvényben Greguss Pál Kossuth-díjas botanikus, egyetemi tanár véleményét idézzük. A Gazdaság rovatban a váradi és megyei költségvetés elfogadásáról találhatnak információkat az érdeklődők.

A májusi Várad megvásárolható: Nagyváradon az újságos bódékban, a Teleki utcai Illyés Gyula Könyvesboltban és a Libris Antica Grasos híd melletti boltjában, illetve Margittán az érdekvédelmi szervezet székházánál lévő könyvüzletben.

Előfizetésre is van mód: 3 hónapra 25, fél évre 50, egy évre 100 lejért lehet előfizetni a Váradra személyesen a megyei könyvtár pénztárában vagy postai átutalással (mandat poştal), feltétlenül feltüntetve az előfizető nevét és postacímét.

 

 

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu