Kulturális folyóirat és portál

IMG_8089

2017. november 24 | Várad | Irodalom

Könyvbazár és Gyújtópont

Csütörtökön délután a nagyváradi Darvas házban folytatódott a IX. Nagyváradi Könyvmaraton. Az egybegyűlteket Angela Lupşea, a Bihar megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke köszöntötte, aki elmondta: hamarosan elkezdik a ház külső-belső felújítását, de annak újranyitása után is örömmel adnak majd helyet a könyvmaratonnak. Simon Judit szerkesztő, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke bemutatta Derzsi Juditot, aki ez alkalommal az Europrint Kiadó könyvújdonságait mutatta be, Szűcs László, a Várad főszerkesztője pedig a maraton további programjait ismertette. Fried Noémi Lujza összefoglalója.

 

Könyv, könyv, könyv…

A Holnap kötetei közül Simon Judit Mátyás Imre Zsolt színművész Diógyerekek című kötetéről (az ide Holnap Feszten mutatták be) és Fazekas Csaba Protestantizmus és közélet a 19. századi Bihar vármegyében: Szilágyi Lajos életútja című művéről beszélt. Utóbbi kapcsán elmondta, a közéleti és politikai vitákat is felvállaló Szilágyi Lajos kora és a mai közélet között analogikus helyzet van, hiszen abban a korban a katolikus – protestáns vegyesházasság kérdése váltott ki indulatokat, míg ma az azonos neműek polgári házasságkötésének engedélyezése vitatott kérdés.

Derzsi Judit az Euoprint Kiadónál megjelent könyveket ajánlotta, például Murándin László Az asszony nem ember című nyelvművelő kötetét, Nánó Csaba Egy élet nem elég című kötetét, melyben színművészekkel – Vitályos Ildikó, Széles Anna, Orosz Lujza, Jancsó Miklós, Bács Ferenc – készült interjúk olvashatók. Berettyóújfalusi szerző, Bihari Csaba könyve a Falusi mesék –  Rácz Anna illusztrációival –, az Értelmiségi karriertörténetek, kapcsolathálók, írócsoportosulások pedig a Patiumi Keresztény Egyetem magyar tanszéke konferenciáján elhangozottak kötete. Nemlaha György Kabaré a Holnap városában című könyve a váradi kabaré történetéről szól, Herman Szabolcs pedig orgonakönyve mellett a szatmári római katolikus egyházmegye népénekeit is összegyűjtötte. A kiadó emellett segítséget nyújtott több monográfia – például Élesd, Érmellék, micskei történetek – 1956-ról szóló kötet, földrajzi minienciklopédia stb. kiadásában is.

Szűcs László szintén több, már megjelent vagy megjelenés előtt álló könyvet ismertetett. Móra László A román kézilabda magyar legendái című könyvét Székelyudvarhelyen már bemutatták, s a Dánielisz-kötettel is megismerkedhettek már az olvasók. Mozog Nagy Imre visszaemlékezéseit sorozatban olvashatják a Váradban, ebből is kötet készül, és megjelenés előtt áll az Élő Várad mozgalom antológiája, akárcsak a Karácsony a Szilágyságban című, szilágysági népszokásokat bemutató könyv.

 

Gyújtópont és felolvasás

Idén kezdődött az Élő Várad mozgalom és a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) közös projektje, ennek keretében a harmadik Gyújtpont-beszélgetést tartották. Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője ez alkalommal Korpa Tamással, a FISZ elnökével és élő várados Ozsváth Zsuzsával beszélgetett. Az elnök bemutatta az 1998-ban alapított, jelenleg 350 taggal működő FISZ-t, és a beszélgetés végén az is elárulták, folytatják az együttműködést, jövőre egy Zudor Jánoshoz kötődő projekt keretében.

Természetesen a két szerző fel is olvasott saját verseiből, emellett olyan kérdéseket boncolgattak, hogy hiteles költői attitűd-e az íróasztal fiókjának való írás, mi kell a nyilvánosság elé lépéshez, hatnak-e a szerzőkre a – például szerkesztőként – olvasott szövegek, hatnak-e egymásra egy csoport tagjai, működik-e önállóan a nyelv…

A felolvasók sorába Térey János egyik versével Korpa Tamás is bekapcsolódott, a Könyvmaraton aznapi programját felolvasásokkal zárták. A Várad szerzői holdudvarának hirdettek meghívásos pályázatot Ady születésnek 140 évfordulója apropóján, s az arra érkezett szövegekből olvastak fel részleteket a jelenlévő szerzők. A teljes anyagot a Várad decemberi számában olvashatják majd, ebből mintegy ízelítőt adtak a jelenlévők, akik saját vagy mások írásait olvasták fel. Szövegrészletek hangzottak al Mátyás Imre Zsolt, Láng Eszter, Demény Péter, Molnár Zsolt, Szilágyi Aladár, Varga Gábor, Kemenes Henriette és Tasnádi-Sáhy Péter és mások írásaiból.

Copyright © 2020 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu