Kulturális folyóirat és portál

korus

2020. november 18 | Tóth Hajnal | Kultúra

Kihívások és helytállások közepette a filharmónia kórusa

A járványügyi intézkedések miatt a Nagyváradi Állami Filharmónia hetente megtartott koncertjeit online módon tekinthetjük meg. Ezen a héten a filharmónia énekkarának a cappella kóruskoncertjét november 20-án, pénteken közvetítik a kulturális intézet Facebook oldalán (facebook.com/fila.oradea) és Youtube csatornáján (youtube.com/user/FilaOradea).

Teljesen átalakult munkamódszerekkel kell tevékenykedniük a járványhelyzet miatt, ami nagy kihívást jelent az énekkar tagjainak. A művészek közül talán az énekesek dolgoznak a legnehezebb körülmények között. Maszkban vannak a próbákon és a koncertfelvétel idején is. A hangzáskép megváltozik amiatt, hogy arcmaszkban énekelnek. Ez az egész nagy kihívást jelent – mondta lapunknak Lászlóffy Zsolt, a Nagyváradi Állami Filharmónia énekkarát vezénylő karnagy, karmester, zeneszerző. Dinamikai szempontból nem lehet olyan széles skálán mozogni, mint eddig. A mintegy negyvenfős kórusnak a fizikai távolságtartás (másfél, két méter) miatt teljesen be kell laknia a színpadot. Az énekesek másképpen is hallják így egymást. Az egyik kolléga jóvoltából a filharmónia többrétegű, speciális maszkokat vásárolt, amelyek tisztíthatók, vasalhatók is. Ezeket az arcmaszkokat mostani koncertjük alkalmával használták először. A kórushangversenyt november 12-én vették föl, ekkor avatták fel az új maszkokat. A koncertfelvételnek még zajlanak a technikai utómunkálatai.

Nyáron a filharmónia énekkara is tartott szabadtéri hangversenyt a római katolikus püspöki palota előtti téren; akkor még maszk nélkül énekelhettek. Ám akármilyen is a helyzet, a november huszadikán online bemutatandó koncertjükre szép repertoárt állítottak össze az advent, az ünnepi meghittségre való ráhangolódás jegyében. A következő kompozíciók kerültek repertoárra: C. Monteverdi: Cantate Domino; J. Arcadelt: Ave Maria; G. P. da Palestrina: Sicut cervus; T. L. de Victoria: Ave Maria; H. L. Haßler: Cantate Domino; G. Verdi: Laudi alla Vergine Maria din Quattro pezzi sacri – Ave Maria din Quattro pezzi sacri; Sz. Rahmanyinov: Bogoroditse Devo; I. Sztravinszkij: Ave Maria; B. Chilcott: Advent Antiphons – O Sapientia, O Adonai, O Radix Jesse, O clavis David, O Oriens, O rex gentium, O Emmanuel.

E koncertműsorba került művek az európai egyházzene fontos pillanatait jelenítik meg – a reneszánsztól a huszadik századig. Verdi alkotásának két tételét Dante Isteni színjátékából a Paradicsom 33.éneke ihlette, költői szöveg, amely olasz nyelven hangzik el. Rahmanyinov imádsága a Szent Szűzhöz pedig ószláv nyelven csendül majd fel. A repertoár súlypontja egy hétrészes kortárs kompozíció: Chilcott 2004-ben komponálta az Adventi antifónákat egy reykjavíki fesztivál felkérésére. Az országban csak a váradi kórus repertoárjában található meg e zenedarab.

„Aki énekel, kétszeresen imádkozik. Ehhez tartva magunkat igyekszünk bizakodással tekinteni a jövőbe” – fűzte hozzá az elmondottakhoz Lászlóffy Zsolt.

(A Nagyváradi Állami Filharmónia kórushangversenye után következő online koncert november 27-én lesz: filmzenék csendülnek föl, vezényel Lorenzo Moroni. November 30-án Doina Rotaru-, Dan Dediu- és Adrian Iorgulescu-szerzemények hangzanak majd el a közelgő román nemzeti ünnep alkalmából, illetve a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége (UCMR) fennállásának 100. évfordulója tiszteletére; vezényel Romeo Rîmbu, fellép Emil Vișenescu klarinétszólista.)

 

Képünkön a filharmónia kórusa egy februári koncerten

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu