Kulturális folyóirat és portál

evadnyito

2019. szeptember 9 | Fried Noémi Lujza | Kultúra

Készen állnak az új évadra

A nagyváradi Szigligeti Színház mindhárom társulata készen áll az új évadra: bemutatókkal és műsoron tartott előadásokkal egyaránt várják a közönséget. A kőszínházban várhatóan a szilveszteri bemutatót tartják elsőként, mivel addig készül a forgószínpad, új mentorprogram is indul, és idén ismét lesz Fux Feszt.

 

Az új évadról Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója, Szabó Enikő Ágnes, a Nagyvárad Táncegyüttes tánckarvezetője és Györgyi Csaba koreográfus, Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vczetője és Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője beszélt.

A menedzserigazgató elmondta, őrzik és ápolják a gondjaikra bízott tereket, a stúdióban immár mintegy kétezer négyzetmétert alakítottak át. Később kérdésünkre válaszul elmondta, hogy a tereken várhatóan a Moszkva kávézóval kell majd osztozniuk a Sonnenfeld-palota felújításakor, ez szervezést igényel majd, de a kávézóval partnerek, nem idegenekkel kell osztozniuk. A színpad felújítása uniós projekt segítségével zajlik, ott várhatóan a szilveszteri bemutatóval várják a közönséget. Reflektor néven új mentorprogram is indul, ennek keretében a diákszínjátszók vezetőinek nyújtanak elméleti és gyakorlati képzést Tasnádi-Sáhy Péter rendező, dramaturg koordinálásával, és hamarosan meghirdetik a Szigligeti Tanoda új képzést is, hangzott el. A Moscovei utca 7. szám alatt új jegyirodájuk nyílik, az évadra a jegeket és a bérleteket már ott lehet majd megvásárolni. A bérletárakról részletesebben itt  olvashatnak.

 

Kortárs és néptáncelőadásokkal készülnek

A Nagyvárad Táncegyüttes terveiről Szabó Enikő Ágnes és Györfi Csaba tájékoztatott. Mind néptánc, mind kortárs táncelőadásokkal készülnek ebben az évadban és folytatják mentorprogramjukat is a Bihar megyei amatőr néptánccsoportokkal, idei programjuk címe Hazatérés, ennek keretében sárréti táncokat tanulnak majd a fiatalok Forgács Zsombor vezetésével.

Két néptáncbemutatóval készülnek az Amikor a pásztor... című előadás rendező-koreográfusa Könczei Árpád, ebben Kalotaszeg, Szilágyság, Mezőség pakulár nótái, a juhait elvesztő, kereső pásztor archetipikus motívuma láthatók-hallhatók. Mihályi Gábor rendezésében a Katonaének című előadás mintegy száz éves szálat vesz föl. A Monarchia nagy háborújának harmadik évében Bécsben egy olyan koncertet szerveztek, melyben a Monarchia népeinek katonadalait mutatták be, ám a budapesti koncert már elmaradt. A gyűjtésben Kodály Zoltán és Bartók Béla is részt vett, utóbbi fel is lépett Bécsben. A váradi előadás ezt a szálat veszi fel, anyagát a Gyimesektől Biharig táncolt magyar és román táncokból állítják össze.

Jövő márciusban Fekete István Vuk című regényéből terveznek „családi táncelőadást”, melynek  rendező-koreográfusa Györfi Csaba lesz. Másik produkciójuk keretében az együttes tagjai egymással, egymásnak dolgoznak ki táncszólókat, négy, körülbelül 20 perces szólóból áll az előadás, melyet jövő májusban, a Budapesti Monotánc fesztiválon mutatnak be, Váradon az évad végén még láthatják a nézők. Közös előadásra is készülnek a GG Tánc Egerrel, Topolánszky Tamás rendezésében, emellett például az Aranyos szegelet, a Vakfolt és a Bardo is műsoron marad.

 

Idén ismét Fux Feszt

Szeptember 30-án a népmese napját ünneplik a Lilliput Társulatnál, majd október 5-éig tart a Fux Feszt, melyen az erdélyi magyar hivatásos bábtársulatok mellett Magyarország elismert társulatai, bábszínházi alkotói is itt lesznek, köztük a zalaegerszegi Griff Bábszínház, a Fabók Mancsi Bábszínháza, a MárkusZínház, Pályi János, Markó-Valentyik Anna, a Vojtina Bábszínház, illetve a Bozsik Yvette társulat. A Fux Feszt előadásairól itt előadasok olvashatnak.

Jövő februárban lesz 70. éve annak, hogy Váradon bábszínházi előadást tartottak, így ők a hetvenedik évadot kezdik el, – mondta Botházy-Daróczi Réka, a Lilliput Társulat művészeti vezetője. Az évfordulóra például a váradi román nyelvű, Arcadia Bábtársulattal közösen hoznak létre egy nonverbális előadást.

Négy új bemutató lesz ebben az évadban A boldogság madara rendezője Szabó Attila, a János Vitézé Urbán Gyula, a Csillagszívé a társulat tagja, Szabó J. Viktor, A csodálatos kalucsni című előadást pedig Seres Lajos rendezi.

Az Óz, a nagy varázsló című előadásukat hétvégenként, családi programként ajánlják, ez az előadás egyelőre nem kerül a bérletkínálatba.

 

 „Magyar évad” a Szigligeti Társulatnál

Ebben az évadban egy kivételével magyar szerzők darabjait mutatják be, mind a nagyszínpadon, mind a stúdióban.

A nagyszínpadon szilveszterkor Jacobi Viktor Sybill című nagyoperettjét láthatja a közönség Tárnoki Márk rendezésében. Heinrich von Kleist (a kivétel) A bosszú (A Schroffenstein család) című darabját a Junior Prima-díjas Kovács D. Dániel rendezi majd, az évad végén pedig Balogh Attila viszi színre az Y című új magyar musicalt, amelynek középpontjában az Y generáció áll.

Már folynak Szép Ernő Lila ákác című darabjának próbái, ezt Botos Bálint rendezi, Tóth Tünde színművész pedig Szabó Magda meseregényét, a Tündér Lalát állítja színpadra. Horváth O. Sári Gyerekjáték című, a nagyváradi és székelyudvarhelyi színházak közös drámapályázatának Debüt-díjas darabját Szilágyi Bálint rendezésében, ezt Novák Eszter erős darabként jellemezte és 18 éven felülieknek ajánlotta.

Vendégjátékkal a szatmári Harag György Társulat érkezik, ők Székely Csaba Semmit se bánok és Federico García Lorca Bernarda Alba háza (címszerepben Tóth Tünde) című darabja, a debreceni Csokonai Színház pedig Örkény István Macskajátékával (rendező a társulat volt művészeti vezetője, Szabó K. István) darabjával lép majd fel Nagyváradon

Novák Eszter az is elmondta: az idei bérletekben négy stúdióelőadás (Mrozek: Tangó, Csehov: Apátlanul, Füst Milán: Catullus és Marie Jones: Kövek a zsebben) közül egyet választhatnak a nézők, majd hozzátette: reméli, azok a nézők is eljönnek a stúdióelőadásokra, akik inkább a kőszínházat tartják „színháznak”. A tervek szerint egyébként ebben az évadban inkább a stúdióelőadásokkal vendégszerepelnek majd a váradiak, azokat úgy készítik el, hogy nagyobb térben s előadhatók legyenek.

 

Címlapképünkön: Novák Eszter, Czvikker Katalin, Botházy-Daróczi Réka, Györfi Csaba és Szabó Enikő Ágnes

Copyright © 2020 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu