Kulturális folyóirat és portál

erdeltujranemesitoiboritosajtonak

2015. április 18 | Hírek

Erdély újranemesítői – Arisztokraták honfoglalása

Rendhagyó könyv bemutatójára várja a közönséget a nagyváradi Illyés Gyula könyvesbolt április 22-én, szerdán, délután 6 órakor. Csinta Samu újságíró az Erdély újranemesítői – Arisztokraták honfoglalása című könyvét a Kálnoky, az Apor, a Mikes, a Haller, a Bethlen és a Teleki család tagjaival folytatott, csaknem százórás beszélgetésből írta.

A dokumentumkönyv olyan nemesi családokat mutat be, amelyek az 1989-es rendszerváltozás után új életet kezdtek Erdélyben. A történetek oda-vissza járnak az időben, a helyszínek is változnak, de mindegyikből kisugárzik az üzenet, „sosem szabad feladni. Az újrakezdőkkel folytatott beszélgetésektől olyan energiákhoz juthatunk, amelyek szemlélődőből építővé nemesítenek bennünket” – írja ajánlójában Borókai Gábor, a könyv kiadója. Őt is az érdekelte elsősorban, hogy Erdélyországban miként akadályozzák, és hogyan segítik az egykori arisztokraták újrakezdését. És persze az, milyen mintát adnak ők a határon innen és túl élő magyarok számára, törekvésünkben, hogy a szocializmusban felszaggatott gyökereinket visszaerősítsük, hogy utat építsünk a felszántott múltból az otthonosan berendezett jövőbe. „Hat erdélyi arisztokrata család példát mutat valamennyiünknek. Aki a hogyanra kíváncsi, fogjon az olvasáshoz!” – tanácsolja a kiadó. Aki megfogadja javaslatát, és elolvassa a könyvet, nem fog csalódni.

Nemcsak a könyv, hanem annak bemutatója is rendhagyónak ígérkezik, nem azért, mert ezúttal Stanik István faggatja majd Csinta Samut, a szerzőt, és mert Thurzó Sándor József brácsaművész muzsikál, hanem azért, mert meglepetésvendégként meghívtuk a Nagyváradon működő, a partiumi és erdélyi nemesi családok leszármazottait tömörítő, Nobilitas Egyesület tagjait Is, közülük többen, akár szereplői is lehetnének a könyvnek. És azért is, mert a közönség tagjai között egy ajándékkönyvet is kisorsolunk.

Copyright © 2020 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu