Kulturális folyóirat és portál

ervin

2017. december 16 | Fried Noémi Lujza | Irodalom

Egy lehetséges asszimiláció

Székely Ervin Egy asszimiláns feljegyzései című könyvét a Nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban mutatták be.

 

A szerzővel Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélgetett a regényről, mely egyidőben jelent meg magyar és román nyelven a Curtea Veche Kiadónál, magyarul Ágoston Hugó szerkesztésében, románul a Szabad Európa Rádió és a BBC volt munkatársa, Iosif Klein Medeşan fordításában.

A regény fikció és valóság elegye, abban az értelemben, hogy a szerző saját élményeit s másokét gyúrta össze a fiktív főhős történetébe, s nem nélkülözi a humort sem, ugyanakkor azt mutatja be, hogy egy partiumi magyar fiatalember hogyan asszimilálódik – nem is annyira a többség nyomásának, mint inkább saját közössége eltaszításának következtében. Mint Szűcs László fogalmazott, a könyv egy identitásváltás folyamatát, lépcsőfokait ábrázolja. A történet az 1990 előtti és utáni évek Romániában játszódik, igen hiteles megjelenítésben. „Egy jelenséget akartam leírni” – mondta Székely Ervin aki az úgynevezett puha asszimilációt igyekezett bemutatni könyvében.

Annyit elárulhatunk a regényről, hogy már a kiindulási pontja is érdekes: a főnös Szent Péter előtt áll, és nem tudja megmondani, milyen  nemzetiségű. Innen bomlik ki a történet, melyben Székely Ervin mellékszereplőként saját nevén is megjelenik. Az  alkotó azt is elmondta, újságírói munkát is végzett a könyv megíráshoz, utánajárt egyes történeteknek, ugyanakkor fontosabbnak tartotta a jelenség bemutatását. Akit az asszimláció kérdése foglalkoztat, annak érdekes a folyamat leírása akkor is, ha ismeri a szerzőt, és felfedezi az önéletrajzi elemeket a könyben, de akkor is, ha nincs a személyes ismeretség.

A román közrádiónál dolgozó szerző jelenleg egy családregény megírására készül, ehhez gyűjt adatokat, addig is azonban, míg a nagyobb léptékű munka elkészül, egy szakácskönyvet ír, melybe szerelmi történet ágyazódik.

A most bemutatott kötet megvásárolható az Illyés Gyula Könyvesboltban.

Copyright © 2020 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu