Kulturális folyóirat és portál

dav

2020. május 10 | Tóth Hajnal | Kultúra

Barangolások Európában

Bár a valóságban most nem utazhatunk sehová, képzeletünk és a XII. Eurofotoart Stars Nemzetközi Szalon képei jóvoltából bekóborolhatjuk Európát – Párizstól Athénig, Londontól Prágáig, Amszterdamtól Moszkváig. A vén kontinensnek dedikált szalon videó-vernisszázsa Európa napjának előestéjén, május 8-án volt.

Üldögélek a laptop képernyője előtt, a rendhagyó online tárlatnyitóra várva. Az Eurofotoart Stars Nemzetközi Szalon vernisszázsa a május végéig tartó XI. Európai Fotográfiai Fesztivál nyitóeseménye. A fesztivál szervezője az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület. A járványügyi intézkedések miatt a fotófesztivál idei kiadását az internet segítségével elsősorban online módon tartják meg. Jó sok tárlatnyitón voltam már, hol újságíróként, hol barátságból, hol mindkettő okán. Most viszont egyelőre csupán online kiállításokat látogathatok. Az Euro Foto Art Egyesület Facebook-oldalára kattintva várom az élő adást. Várakozás közben elképzelem, hogy a Körös-parton sétálok végig, aztán a Garasos-hídon megyek át, tovább, egészen a nagyvásártéri galériáig, ahol ismerősökkel, barátokkal találkozhatom.  Ám ez most nem így van, online esemény lesz, laptop előtt. Kisvártatva megjelenik a videó. Tóth István fotóművész (AFIAP), az Euro Foto Art Nemzetközi Egyesület elnöke, a szalon kurátora mond köszöntőbeszédet és ismertetőt. Történik egy malőr is, mert véletlenül nem a fotóegyesület Fb oldaláról indul a videó-lejátszás, hanem a fotóművész saját oldaláról. Aztán átkerül a videó az egyesület oldalára is. A technika ördöge és e malőr incselkedik velem, a videó akadozik, nem töltődik be, szaggatottan jönnek a szavak, mondatok, de azért nagy nehezen csak sikerül meghallgatnom a lelkes főszervező mondandóját román és magyar nyelven. Tóth István a vesztegzár idején sem unatkozik. Többször beszélgettünk telefonon ezekben a hetekben. Nem csügged, hanem szervezkedik, ötletel. Online fotóversenyek, kiállítások sora színesíti a virtuális teret. Több esemény várható májusban is, az Európai Fotográfiai Fesztivál égisze alatt. Gondolkodik azon is, ősszel milyen programokat lehet majd megtartani – remélhetőleg már nem virtuálisan, hanem közönség előtt.

A mostani szalonra 32 európai országból küldtek alkotásokat fotóművészek, Albániától Ukrajnáig, Csehországtól Svájcig. Az Euro Foto Art Egyesület 54 partnertszervezete is jelentkezett munkákkal, érkeztek fényképek szerte a nagyvilágból. Szűkebb pátriánkból is jelentkeztek, például a nagyváradi Morvay Szabó Edina és Szegedi Éva, valamint a margittai Bánházi Gyöngyi fotói szintén megtekinthetők. Tóth István köszönetet mondott a 64 fotográfusnak, akik alkotásokat küldtek.

Speciális közönségdíj is lesz ezúttal. A fotográfia kedvelői villanypostán szavazhatnak a nekik legjobban tetsző fényképre. A kiállítás az egyesület honlapján szemlélhető meg. A voksokat május 31-ig lehet leadni az eurofotoart@gmail.com e-mail címre. A fotószalon kurátora bejelentette: a szavazások első szakaszában, május 8-ig Alex-Dian Bureția, a váradi Tavirózsa Fotóklub tagja kapta a legtöbb, összesen 85 voksot. Aki május első napjaiban már szavazott, az nem voksolhat többet, ám várják az új szavazatokat.

A Nagyvásártéri Galériában május 15. után teszik föl a képeket. Addig lapozgathatunk a virtuális albumban. Nézegessük a képeket, kószáljunk Európában. Látható ebben a fényképalbumban athéni strázsa, piruettező turista Párizsban, modern építmények Londonból, Brüsszelből, olyan varázslatos európai ékszerdobozok, mint Bruges, Prága, Krakkó. Találunk itt moszkvai és kijevi hagymakupolákat, várnai apácákat, Glasgow-i óriásgraffitit hajléktalannal és a boldogság kék madaraival. S ha mindez nem elegendő, jóféle Guinness sört kortyolgatva kocsmázhatunk Dublinban, várhatunk Don Quijotéra az amszterdami szélmalmoknál, boltozhatunk egy spanyolországi község vintage üzletében, sétálhatunk az esőáztatta Velencében, s arról is tudomást szerezhetünk, hogyan látja egy kínai fotográfus a váradi Barátok templomát.

Fotó: Tóth Magdolna

Copyright © 2020 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu