Kulturális folyóirat és portál

VAR jan 24_28_dalok 1

2021. március 25 | Tóth Hajnal | Kultúra

Az eget, földet nézzétek – Dalok a SzóMiSzó zenekartól

Zene és költészet szeretetére, dallam és líra összefonódására utal a SzóMiSzó zenekar neve, ami esetükben igencsak találó szójáték egyúttal. Az együttesnek tavaly év vége felé jelent meg az első albuma.

Az eget, földet nézzétek zenei válogatás tizenhárom megzenésített verset tartalmaz. A repertoárba klasszikus és kortárs költők versei egyaránt kerültek – József Attila Ringatójától és Radnóti Miklós Virágénekétől kezdve Kányádi Sándor Két nyárfa című szerelmes versén át Szabó T. Anna Dili daláig. Más és más hangulatokat, érzelmeket ébresztenek bennünk e zeneszámok. Van közöttük víg és lelket melengető, táncra perdítő és elcsöndesítő dal. A SzóMiSzó zenekarról és e különleges projektről, valamint az együttes terveiről Szerefi Ilona énekessel beszélgettünk.

Bai Attila, egykori egyetemi csoporttársa 2019 télutóján kereste fel Szerefi Ilonát, a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének (NTE) énekes szólistáját avval, hogy kedvenc verseit megzenésítve zenei partnereket keres. Bai Attila szilágysági, pontosabban sarmasági. A zenélés mellett néptánccsoportot vezet, kultúraszervező, sok mindennel törődik.

„Elkezdtünk együtt dolgozni Attilával, ő zongorán és harmonikán játszik, jómagam pedig énekelek. A projekthez csatlakozott Major Arnold hegedűvel, Szukits Éva brácsával és Veres Lóránt nagybőgővel. A próbákat nem volt egyszerű összehozni, hiszen ahányan vagyunk, annyifelé van kötelezettségünk. Ám hamar kitűztük célul ennek az albumnak az elkészítését, és ez volt a hajtóerőnk. A lemez bizonyos dalainál Marius Bulzan is közreműködött ütőhangszerekkel. Váradon volt a stúdiómunka. A hangmérnökünk pedig Jónucz Gábor volt, neki is sokat köszönhetünk” – mesélte Ilona.

Tehát jó kis csapat állt össze. Szukits Évát ugyancsak a Nagyvárad Táncegyüttes jó néhány produkciójából ismerheti a közönség. Veres Lóránt a Nagyváradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának nagybőgőse, s emellett a Szigligeti Színház több előadásában is játszott már. Major Arnold Kolozsvárott végezte felsőfokú tanulmányait, Zilahon él, és nagyon tehetséges hegedűs.

Nosza, hozzáfogtak a közös munkához, hadd lássák, mi lesz belőle. Tiszta forrásként a magyar népzene, a népzenei áthallások nem titkolt vesszőparipájuk, de más zenei stílusokkal is próbálkoztak, próbálkoznak az adott vers hangulatából merítve. Rég vagy a közelmúltban elhunyt poéták versei éppúgy része albumuknak, mint kortárs költők alkotásai. Közösen dolgozták föl az alapmotívumokat, hangszerelték a dalokat. Rengeteg ötlet, koncepció született. A népzenei hatások mellett különféle zenei motívumok, stílusok (reggae, jazz, gyermekdalok világa stb.) segítségével hozták létre a muzsikát. Nehéz volna beskatulyázni, hiszen ezek mind-mind meglehetősen szabad alkotások. Arra törekedtek, hogy a versek tartalmát, mondandóját, hangulatát minél hűségesebben jelenítsék meg a zenékben.

Szerefi Ilona felidézte az egyetemi esztendőket is beszélgetésünk során. A Partiumi Keresztény Egyetem egyházzene–zenepedagógia szakára járt ő is, meg Bai Attila is. Az övék volt a harmadik évfolyam. Remek társaság volt. A neves karnagy, Berkesi Sándor tanár úr jóvoltából ragyogó kóruséletre lehet visszaemlékezni. Jó hangulatú fellépéseik, koncertturnéik voltak, szép időszakot jelent ez az egykori-akkori diákok életében.

A Gryllus Kiadónál jelent meg az album

„A SzóMiSzó zenekarral közel egy éve beneveztünk egy kortárs dalversenyre. Ezen nem nyertünk ugyan, de a dalainkat megtartottuk. Együttesünk szinte minden tagja elsősorban népzenésznek tartja magát, ezért nem véletlenek ezek a párhuzamok, de igyekeztünk szélesebb skálán mozogni a versek hangulatának kifejezésére. Vannak könnyűzenei elemek, gyermekeknek szóló játékos dallamok, líraibb és tűzrőlpattant, vidám dalok is. A kiválasztott versek tematikája, érzelem‑ és gondolatvilága ugyancsak meglehetősen változatos: az örök abszolúttól kezdve a szerelmes verseken át a csak egy-egy pillanatot megörökítő leírásokig.”

A zenekari névadás úgymond véletlenszerűen jött össze egy beszélgetés során. Ötleteket dobtak be, tanakodtak, mi legyen az együttes neve, több változat is adódott, de valahogy egyik sem tetszett igazán. Aztán valaki elszólta magát, olyasmit mondott, hogy „akkor szó, mi szó, legyen ez és ez”. Ebből az elszólásból keletkezett a találó szójáték: SzóMiSzó.

Albumcímnek az egyik megzenésített költemény címét választották. Serfőző Simon Az eget, földet nézzétek című verséről van szó. Úgy érezték, ez a cím fedi az egész lemez tartalmát, hangulatát.

Az ügyintézéssel, menedzseri teendőkkel Bai Attila foglalatoskodik. Először egy sepsiszentgyörgyi lemezkiadónál próbálkoztak az album megjelentetésével. Aztán Bai Attila fölvette a kapcsolatot a Gryllus Kiadóval. Természetesen kértek tőlük hanganyagot. A dalok elnyerték a Gryllus fivérek tetszését, így aztán vállalták az album kiadását.

Nagyszabású turnékra, lemezbemutató koncertekre a járványügyi intézkedések miatt egyelőre nincs lehetőség. Amint engedik a körülmények, szerveznek ilyen eseményeket. Ám addig is kicsiny közönség előtt, templomokban játszottak. Egy nyertes pályázat révén 2020 végéig különféle helységek templomaiban mutatták be az albumot vasárnaponként, összesen tíz alkalommal. Nem az volt a lényegük ezeknek a találkozóknak, hogy sokaság előtt játsszanak, hanem a találkozások meghittsége.

Együtt zenélni felszabadultság és öröm

Az első bemutatkozásuk az egyik sarmasági református templomban volt. „Már az első alkalom után azt éreztem: ünneppé tettük az ott lévők számára az istentiszteletet – emlékszik vissza Szerefi Ilona. – A következő vasárnapon a másik sarmasági református templomban, valamint a szilágylompérti református istenházában adtuk elő a megzenésített verseket. Megcsodáltam a lompérti templom gyönyörűséges kazettás mennyezetét. Azután Bihar megyében a hegyközszentmiklósi és a hegyközszentimrei református templomban volt zenés istentisztelet. Később a szilágysági Selymesilosván is játszottunk, méghozzá Ilosvai Selymes Péter születésének 500. évfordulója alkalmából, kiemelt vendég volt a zenekar a jeles eseményen. Nagy örömünkre szolgált, hogy eddig mindenütt tetszettek a dalok a jelenlévőknek. A sarmasági tiszteletes is a könnyeivel küszködött. Mi pedig belekóstolhattunk az érzésbe: micsoda bensőséges, szép ünnep lehetett régen egy-egy templomi összejövetel. Napjainkban nekünk is sok mindent át kell értékelnünk.”

Beszélgetésünk során Szerefi Ilona elmondta: szilágysági települések mellett több Bihar megyei faluba, községbe (a már említettek mellett Szalárdra, Biharra, Micskére stb.) is ellátogattak a SzóMiSzó dalaival, amelyeket ugyancsak zenés istentiszteletek alkalmával adtak elő. Tudomásukra jutott továbbá, hogy a torontói magyar rádió a november 14‑i műsorában lejátszotta az Elég nehéz című dalukat, ami természetesen ugyancsak örvendetes hír volt számukra. Egyszóval: még ha a nagy koncertek váratnak is magukra, nem tétlenkednek. Eddig mindenütt tetszéssel és szeretettel fogadták őket és kompozícióikat. Meg aztán lehet töprengeni új muzsikákon, gyűlhet az anyag a következő albumhoz, van még elegendő, megzenésítésre váró vers a tarsolyukban.

A következő költeményeket zenésítették meg: Serfőző Simon: Az eget, földet nézzétek; Juhász Gyula: Éjszaka; Czigány György: Strófák; Kányádi Sándor: Öreg kút az utca szádán; József Attila: Ringató; Radnóti Miklós: Virágének; Juhász Gyula: Efemeridák; Kányádi Sándor: Megrozzant az öreg malom és Két nyárfa; Szabó T. Anna: Elég nehéz; Petőfi Sándor: Európa csendes; Szabó T. Anna: Dili dal és A vér dala.

A kortárs költők verseinek jogdíját kissé körülményes volt kijárni. Ám fontos ezekre a költőkre odafigyelni, hiszen manapság is születnek szép, értékes, jelentős versek. Szabó T. Annának három versét is megzenésítette a SzóMiSzó. Amikor a költő, író, műfordító részt vett Váradon a Senki madara premierjén, meseregénye táncszínházi adaptációjának bemutatóján (rendező: Tóth Tünde; a Nagyvárad Táncegyüttes produkciója), az NTE énekesének is dedikált könyvet a szerző. Talán egyszer lesz mód arra, hogy valamelyik SzóMiSzó-koncertre eljöjjön Szabó T. Anna, hisz az nagy-nagy öröm lenne.

Jelenleg Nagyváradon a Dávid Könyvesboltban kapható az album, szép ajándék lehet bármikor bárkinek. Aki pedig csöppnyi ízelítőre vágyik, megtalál egy-két dalt a Youtube-csatornán, illetve a zenekar Facebook-oldalán.

Búcsúzóul Szerefi Ilona arról mesélt, hogy a SzóMiSzó zenekarral való foglalatosság, a versek megzenésítése, a próbák, egyszóval minden-minden, ami az együtteshez kötődik, olyan időtöltés, amiben mindannyian örömüket lelik, amiben semmilyen kényszerítő hatás nincsen. „Örömforrás ez mindőnknek. Szabadjára engedhetjük a fantáziánkat. Megéljük az örömzenélés nagyszerű, felemelő pillanatait.”

A kiemelt képen: Bai Attila, Szerefi Ilona, Szukits Éva, Veres Lóránt, Major Arnold. Fotó: Izsák Előd

(Megjelent a Várad 2021/1-2., összevont számában)

 

Copyright © 2021 Várad Kulturális Folyóirat

made by balu